header

Kinderboeken vanaf 12 jaar

Na de basisschool wordt het leven ingewikkelder. Er gebeurt veel, je lichaam verandert, je belangstelling verschuift en je schoolleven wordt veeleisender. Hoe moet je daar het lezen nog inpassen?Voor de grage lezers is dat geen probleem, zij vinden in hun boeken juist een weg uit de dagelijkse hectiek. Voor de anderen is de kans dat het lezen uit hun leven verdwijnt groot. En daarmee verliezen ze een vaardigheid die juist heel belangrijk is om mee te kunnen in de maatschappij.

Leeservaringen en recensies

IMG_4266Het segment van jeugdboeken voor twaalf jaar en ouder is daarom de laatste jaren belangrijker geworden. Series die de jongeren aanspreken worden prominent uitgegeven. Populaire jeugdboeken worden ook steeds vaker verfilmd, wat weer nieuwe lezers brengt. Schrijvers van jeugdboeken bloggen over hun werk en hebben vaak veel volgers. Op scholen ontstaan initiatieven om het leesplezier te bevorderen waarbij de leerlingen een grote keuzevrijheid in hun leesvoer wordt gegeven. Het mogen jeugdboeken zijn, maar ook boeken voor volwassenen of juist strips of tijdschriften.

Licht op Lezen volgt het leesgedrag van jongeren via mensen die zich inspannen om jongeren aan het lezen te houden, door gesprekken met jongeren, door het lezen van boeken die jongeren boeien en van boeken die de uitgeverijen van jeugdboeken ter beschikking stellen. Ook recensies van jongeren, bijvoorbeeld via de Leesfabriek worden gekoppeld aan de in Licht op Lezen beschreven leeservaringen. Bij haar leeftijdsindicatie van de beschreven boeken permitteert Licht op Lezen een zekere breedte, omdat we proberen te voorkomen dat boeken niet gevonden worden door jongeren die er plezier aan zouden beleven doordat het enkel in een jongere leeftijdscategorie staat vermeld. Een boek kan zo bijvoorbeeld zowel onder de rubriek 11 tot 14 als onder de rubriek jong volwassen vallen. Waarbij we dan bedoelen dat het voor de jong volwassen lezers een niet te moeilijk boek is, en voor de jongere lezers aan de pittige kant. Licht op Lezen heeft geen jeugdboeken top 10 maar weert die boeken evenmin.

[monetize id=”2″]

Licht op Lezen