header

Kwaliteit van het kinderboek

De kwaliteit van kinderboeken is altijd een moeilijk discussiepunt. Gaat het om de literaire waarde van een werk of moeten kinderboeken vooral kinderen aan het lezen brengen. Bij elke kinderboeken top 10 zou je je eigenlijk moeten afvragen: Wie stelt hem samen? Is het iemand die de boeken wil verkopen? Iemand die vooral een licht wil laten schijnen op literaire meesterwerken, of is het iemand die wil laten zien welke boeken kinderen leuk vinden.In winkels zie je vaak een top 10 gebaseerd op verkoopresultaten, de hardloper staat bovenaan, het zijn de bekende kinderboeken. Vandaar dat je die ook meestal in de niet-gespecialiseerde boekwinkels ziet. Boekhandels met kennis van een bepaald segment, zoals kinderboekwinkels, geven eerder hun eigen voorkeur een ereplekje.

Griffels, penselen en kinderjury

Er zijn veel bekroningen voor kinderboeken, maar de belangrijkste bekroonde kinderboeken zijn nog altijd de Griffels en Penselen. De Griffel is een prijs voor het best geschreven kinderboek, het Penseel voor het best geïllustreerde. De zilveren prijzenwinnaars worden in juni bekend gemaakt, maar pas in oktober wordt de winnaar van de Gouden Griffel en het Gouden Penseel bekend gemaakt. De Gouden Griffel zou dan het beste Kinderboek van dat jaar zijn.
De Griffels zijn vooral een literaire bekroning door volwassenen. De prijzen van de Nederlandse Kinderjury wordt toegekend door de kinderen. Daarvoor geldt het principe: meeste stemmen gelden, een goede graadmeter voor de populaire kinderboeken zou je denken.

In Licht op Lezen zullen prijzen zeker aan de orde komen, maar niet als belangrijkste nieuwsitem. Interessanter is het om proberen te ontdekken waarom bepaalde populaire titels niet opduiken bij de Kinderjury of waarom een door kinderen als onaantrekkelijk, niet-leuk ervaren boek toch een grote prijs krijgt van de volwassenjury.

[monetize id=”2″]

Van Kooten en de Bie – Foute jeugdboeken

Licht op Lezen